Gravidcravings

Gravidcravings

Hollywood-filmer skildrar ofta gravida kvinnor som är sugna på pickles och glass mitt i natten. Finns det någon sanning i det och varför har vi graviditetssug i första hand? Betyder det att vi ska äta/undvika den begärda maten eller betyder det att vi faktiskt är sugna på vissa näringsämnen?

Gravidcravings – vad betyder det?

Gravidcravings innebär när gravida plötsligt får ett sug för ett specifikt livsmedel eller ämne. Cravingsen kan vara allt ifrån godis, frukt, friterad mat och mejeriprodukter till murbruk, ja du läste rätt.  För de flesta kvinnor börjar graviditetssuget vanligtvis under första trimestern, ibland så tidigt som fem veckor. Därifrån når de sin topp under andra trimestern och försvinner vanligtvis i den tredje.

Vad sägs om non-food cravings? Har du hört talas om (eller själv upplevt) gravida kvinnor som är sugna på tvål, krita eller kol? Detta är ett tillstånd som kallas "pica" och det kan faktiskt bero på en mineralbrist eller järnbrist. Om detta låter som du är det viktigt att du omedelbart uppsöker din BM för att kontrollera dina näringsnivåer.

Varför utvecklas suget?

Ingen vet riktigt varför och det finns ingen känd koppling mellan suget och eventuella näringsbrister. Det tros ha något att göra med att hormoner förändrar hur vissa livsmedel smakar och luktar.

 Vad kan man göra åt cravings/suget?

  • Försök att hålla dig till en varierad, näringsrik kost, samtidigt som du då och då tillåter dig ditt matsug.
  • Nyckeln är att ge efter dina cravings ibland men undvik dem i den mån du kan. Använd distraktioner och leta också efter kvalitetsalternativ.
  • Handla inte mat när du är hungrig, utan fyll skafferiet med massor av hälsosamma mellanmålsalternativ mellan måltiderna.
  • Ät regelbundna måltider för att förhindra hunger och drick mycket vatten.
  • Försök att få gott om sömn eller vila när du kan, eftersom sömnbrist tenderar att ge efter för begären mer.
  • Kolla in vår lista över gravidmat som du bör inkludera och undvika
Tillbaka till blogg