Kost för dig som är gravid!

Kost för dig som är gravid!

Barn får i sig näring och energi via navelsträngen och därför är det extra viktigt att ge kroppen mycket näring, vitaminer och mineraler. I detta inlägg går vi igenom bra livsmedel att inkludera under din graviditet samt livsmedel du bör undvika. 

En hälsosam, balanserad kost är avgörande under graviditeten. Naturligtvis, beroende på hur du känner, kommer det inte alltid att vara perfekt och det är okej. Så länge du strävar efter att inkludera så mycket av dessa livsmedel som möjligt, kommer du att ge ditt barn de nödvändiga näringsämnena för att växa.  

  • Vatten - Se till att du får i dig runt 2 liter vatten om dagen.
  • En regnbåge av frukt och grönt - Ät olika varje dag för att få i dig din dos av vitaminer, mineraler och fibrer. De kan vara färska, konserverade, frysta, kokta, torkade eller pressade men se till att du sköljer dem noga.
  • Kolhydrater - Viktigt att ha med i varje måltid för att säkerställa att du får i dig fibrer och vitaminer från livsmedel som bröd, flingor, pasta, ris, havre, nudlar och välj fullkorn när det är möjligt.
  • Protein - Ät proteinrik mat varje dag för att ge dig energi och hjälpa ditt barn att växa. Detta kan vara kött, baljväxter, fågel, nötter, fisk och ägg.
  • Mejeriprodukter - Dessa livsmedel är viktiga eftersom de innehåller kalcium och andra näringsämnen som ditt barn behöver, men se vad du bör undvika nedan. Om du inte kan äta mejeriprodukter, välj andra kalciumkällor som frön, sardiner, linser, mandel och fikon.
  • Ostar - Hårda ostar är bra, även om de är opastöriserade, som cheddar, stilton och parmesan. Andra icke-hårda ostar inklusive mozzarella, haloumi, getost, keso och färskost är okej att äta så länge de är gjorda av pastöriserad mjölk.
  • Vissa typer av fisk - Fisk rekommenderas under graviditet eftersom det är en bra källa till protein och omega 3 men välj fisk med låga kvicksilverhalter inklusive makrill, konserverad lax och tonfisk, sill och sardiner.

Vill du ha mer information om bra mat kan du klicka dig vidare till Livsmedelsverket.

 

Mat att undvika

Som gravid måste du tyvärr hålla dig borta från vissa livsmedel, eller åtminstone vara extra försiktig när du äter dem, eftersom de kan göra dig sjuk eller till och med skada barnet.

  • Ostar - Mögelmjukost som brie, camembert och chevre (getost), blåmögelost som gorgonzola.
  • Chark - Undvik att äta kallskuret som kokt kall kyckling, salami, pepperoni, skinka och chorizo.
  • Vissa typer av fisk och skaldjur - Höga halter av kvicksilver kan påverka barnets nervsystem under utveckling, så begränsa fisk med högre halter som svärdfisk, havskatt och djuphavsfisk. Undvik sushi och sashimi, såvida det inte är vegetariskt.
  • Alkohol - Det finns ingen säker nivå av alkohol under graviditeten. Alkoholhalten i ditt blod blir nämligen densamma som i blodet som passerar över till ditt barn via moderkakan så det är bäst att undvika det helt.

På Livsmedelsverket hittar du mer om mat du bör undvika samt dem senaste råden om mat och graviditet.

    Tillbaka till blogg